Angst

Angst er en normal og naturlig følelse, som vi alle oplever i visse situationer. Det er en følelse af frygt, nervøsitet eller ubehag, der opstår som reaktion på en truende eller usikker situation. Angst er i sig selv en livsvigtig reaktion, da den hjælper os med at være opmærksomme på farer og mobilisere vores krop til handling.

Når vi oplever angst, sender vores hjerne beskeder til vores krop, der udløser en række fysiske og mentale reaktioner. Disse reaktioner kan være hjertebanken, hurtig vejrtrækning, svedtendens, rysten, følelse af uro i maven eller svimmelhed.

Men for nogle kan angsten tage overhånd. Ens hjerne begynder at spille en et pus og angsten bliver irrationel. Mentalt kan angst vise sig som bekymringer, tankemylder, negative tanker, følelse af fare eller frygt for at miste kontrol, være syg eller blive sindssyg. Det kan også være enkeltfobier så som at være bange for edderkopper eller tandlæger.

Angsten kan blive så voldsom så den begynder at påvirke ens daglige funktion, trivsel og livskvalitet.
Det kan vise sig ved undgåelsesadfærd, altså at blive væk fra situationer hvor man ved at angsten vil kunne komme. Nogle gange udvikles der også angst for at få angst. Alt sammen med et voldsomt ubehag til følge.

Hvis du oplever at angsten har fået tag i dig, så kan samtaleterapi hjælpe dig med at finde årsagen til angsten, og finde måder at håndtere og være med angsten, så den ikke længere tager overhånd og styrer dit liv.

Mine klienter har ofte tanker som ”hvad nu hvis – noget forfærdeligt – sker” og kan bruge timervis på at gruble over at finde løsninger på situationer eller udfordringer som er uløselige, eller som slet og ret ikke eksisterer.
Eller de holder sig tilbage fra oplevelser som de egentligt gerne ville deltage i, men ikke tør udsætte sig selv for, fordi det simpelthen er forbundet med så meget fysisk og psykisk ubehag.